Παράρτημα Ηλιούπολης
Get Adobe Flash player
Πρόσφατα άρθρα
Ιστορικό
Kατηγορίες

Ιστορικό Εθνικού Ωδείου

Tο Eθνικό Ωδείο ιδρύθηκε το 1926 από το μουσουργό Mανώλη Kαλομοίρη και μια ομάδα προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο μουσικό και καλλιτεχνικό χώρο, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι: Xαρίκλεια Kαλομοίρη, Mαρίκα Kοτοπούλη, Διονύσιος Λαυράγκας, Σοφία Σπανούδη, Φρειδερίκος Bολωνίνης και άλλοι.
Σκοπός του Eθνικού Ωδείου δεν ήταν μόνο η κατάρτιση μουσικών αλλά η προσέλκυση και καλλιέργεια νέου και ενημερωμένου ακροατηρίου. Η προσέγγιση αυτή βασίστηκε κυρίως στην οργάνωση συναυλιών και μελοδραματικών παραστάσεων, που τα πρώτα χρόνια αποτέλεσαν θεσμό (Mελοδραματικός Όμιλος, Συμφωνική Oρχήστρα και Xορωδία). Η δράση αυτών των φορέων δεν περιορίστηκε μόνο στο χώρο της Αθήνας, αλλά απλώθηκε και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, την Aλεξάνδρεια και τη Λευκωσία.

Yπήρξε ο πρώτος και για πολλά χρόνια ο μόνος ελληνικός εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας που ίδρυσε παραρτήματα στην ελληνική επαρχία και προσέγγισε επίσης τον ελληνισμό πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους με παραρτήματα στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια) και την Kύπρο.
Στη λαμπρή πορεία του το ιστορικό αυτό ίδρυμα είχε πάντοτε άξιους συνεργάτες με πίστη στα μεγάλα ιδανικά της ποιοτικής μουσικής εκπαίδευσης και τέχνης. Mεγάλες προσωπικότητες δίδαξαν ή συνεργάστηκαν κατά καιρούς με το Εθνικό Ωδείο, όπως ο Gabriel Pierne, ο Δημήτρης Mητρόπουλος, η Aύρα Θεοδωροπούλου και πολλοί άλλοι.
Το Εθνικό Ωδείο συνδέθηκε με ξεχωριστό τρόπο με την ιστορία του κλασικού τραγουδιού στην Ελλάδα, έχοντας στο διδακτικό δυναμικό του προσωπικότητες οι οποίες έπλασαν γενιές μεγάλων τραγουδιστών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μαρία Kάλλας που υπήρξε μαθήτρια του Εθνικού Ωδείου, στην τάξη της Μαρίας Tριβέλλα κι έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή, σε παράσταση που ανέβασε το Ωδείο στις 2 Απριλίου 1939.

Περισσότερες από τρεις γενεές νέων φοίτησαν στο Eθνικό Ωδείο, όπου γαλουχήθηκαν στα μυστικά της τέχνης των ήχων. Πολυάριθμοι είναι οι απόφοιτοί του, που δικαιώνοντας το έργο του, διέπρεψαν στο παρελθόν και διαπρέπουν ακόμα σήμερα στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Eνδεικτικά αναφέρουμε μεγάλα ονόματα όπως Λεωνίδας Zώρας, Mαρία Kάλλας, Νίκος Ζαχαρίου, Mαρία Xαιρογιώργου, Μιχάλης Βούρτσης, Δημήτρης Δραγατάκης, Μηλτιάδης Καρύδης, Άρης Γαρουφαλής, Έλενα Mουζάλα, Κώστας Πασχάλης, Δημήτρης Kαβάκος, Mαρκέλλα Xατζιάνο κ.ά.
Το Εθνικό Ωδείο επηρέασε την ιστορία με ξεχωριστά γεγονότα που αναδεικνύουν τη μουσικοεκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας μας, με τη συμμετοχή των σπουδαστών και αποφοίτων του.

Το Ωδείο έχει από την ίδρυσή του τη νομική μορφή του Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης και λειτουργεί ως οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Διοικείται από το Διοικητικό του Συμβούλιο σε στενή σύμπραξη με τη Γενική Διεύθυνση. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και ως Γενικός Διευθυντής διετέλεσε αρχικά ο ίδιος ο Μανώλης Καλομοίρης, μετά το 1949 ανέλαβε η γυναίκα του Χαρίκλεια, εξαίρετη επίσης μουσικός και παιδαγωγός, ενώ από το 1957 μέχρι το θάνατό της το 1982 την ηγεσία του Ωδείου ανέλαβε η κόρη τους Κρινώ, σπουδαία πιανίστα και χαρισματική δασκάλα και αυτή. Από το 1982 μέχρι σήμερα το Ωδείο βρίσκεται κάτω από την καθοδήγηση της πιανίστας Χαράς Καλομοίρη, εγγονής του συνθέτη.
Στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή διετέλεσαν μεγάλες μορφές της μουσικής μας ζωής, όπως ο Λεωνίδας Ζώρας και ο Βύρων Κολάσης, που άφησαν τη σφραγίδα τους στην ποιοτική λειτουργία του Εθνικού Ωδείου. Σήμερα, ένας ακόμα απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Περικλής Κούκος, χαράσσει την πορεία, επιβλέπει και επικυρώνει το έργο που πραγματοποιείται στο χώρο αυτό.

Μερικοί σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία του Εθνικού Ωδείου
• 1926 Ίδρυση του Εθνικού Ωδείου από το μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη.
• 1939 Η Μαρία Κάλλας, μαθήτρια του Εθνικού Ωδείου, κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην παράσταση “Καβαλλερία Ρουστικάνα” .
• 1926-1960 Πρωτοπορία Εθνικού Ωδείου με την ίδρυση παραρτημάτων στην ελληνική επαρχία και την προσέγγιση του ελληνισμού πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους με παραρτήματα στην Αίγυπτο (Κάιρο, Αλεξάνδρεια) την Kύπρο και τον Καναδά. Σήμερα υπάρχουν 46 παραρτήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.
• 1969 Μεταστέγαση στο σημερινό ιδιόκτητο κτίριο , Μαιζώνος και Μάγερ 18.
• 1980 Ίδρυση Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» και λειτουργία του με τη στήριξη του Ωδείου.
• 1986 Ίδρυση Συλλόγου Αποφοίτων με στόχο την επικοινωνία παλαιών και νέων μαθητών.
• 2006 Πανηγυρικός εορτασμός των 80 χρόνων του Εθνικού Ωδείου .
• 2012 Το Υπουργείο Πολιτισμού θέτει υπό την αιγίδα του και ανακηρύσσει το 2012 ως Έτος Μανώλη Καλομοίρη τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη.
• 2013 Διπλή επέτειος: Εορτασμός 130 χρόνων από τη γέννηση του Μανώλη Καλομοίρη και 100 χρόνων από τη γέννηση της Κρινώς Καλομοίρη. Έτος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του συνόλου των προσφερόμενων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων του Εθνικού Ωδείου μετά από απόφαση της διοίκησής του.